Posle prvog dana finalnog duela Dejvis kupa između Srbije i Češke u Kombank areni rezultat je izjednačen – 1:1.

Vođstvo Srbiji doneo je Novak Đoković koji je u prvom meču savladao Radeka Štepaneka sa 7:5, 6:1, 6:4.

Novak je, kao što se i očekivalo, krenuo sa mnogo samopouzdanja nakon sjajnih izdanja proteklih meseci. Dobio je prva tri servis gema izgubivši samo jedan poen. Na drugoj strani, Čeh je izgubio četiri poena u uvodna dva servis gema, ali je ipak uspeo da ih dobije.

Ipak, u šestom gemu Novak je stigao do prvih šansi za brejk. Imao je tri vezane dobivši sedam poena u nizu, a nakon što je Čeh uspeo da dobrim servisom neutrališe prvu, kod druge je izbacio slajs u aut i Đoković je stekao prvo osetno vođstvo – 4:2.

Potpuno neočekivano, već u narednom gemu Štepanek je odigrao nekoliko odličnih poena i stigao je do 15:40 i dve brejk šanse. U oba slučaja Đoković je servis vinerima stigao do poena, ali je nakon toga lagan volej izbacio u aut i prepustio još jednu šansu Čehu. Ipak, ponovo je nakon dugog poena Novak uspeo da se održi u gemu i na kraju je ipak potvrdio brejk za 5:2.

Štepanek je nakon šestog gema u kojem je izgubio servis zaigrao znatno bolje. Nakon propuštenih šansi u sedmom gemu, dobio je svoj servis gem bez izgubljenog poena, a zatim se u devetom izborio za još tri vezane brejk lopte. Ovofga puta Đoković nije uspeo da se izvuče i Štepanek je vratio brejk za 5:4.

Serija Štepaneka koji je dobio osam od devet odgranih poena razbudila je Đokovića koji je u desetom gemu propustio novu priliku da reši set u svoju korist i to ne svojom krivicu. Imao je Đoković 0:30 i drugi servis Čeha, ali je publika u areni zasmetala Štepaneku pa mu je sudija Enrik Molina dodelio prvi servis. Štepanek je to iskoristio, dobio je četiri vezana poena i izjednačio na 5:5.

Ipak, u finišu seta Novak je podigao kocentraciju na maksimalan nivo. Dobio je 11. gem bez većih problema, a zatim je napravivši novi brejk okončao i set u svoju korist – 7:5.

nole1Iako se očekivalo možda da Štepanek popusti malo nakon neizvesnog prvog seta koji je izgubio, to se nije dogodilo. Nastavio je Čah da igra bez dileme svoj najbolji tenis u 2013. godini i u trećem gemu došao je do još tri šanse za brejk. Novak je ponovo uspeo da se izvuče iz teške situacije i povede sa 2:1.

Već u narednom gemu Đoković je kaznio Štepaneka za propuštene šanse. Izborio se za tri vezane brejk lopte i već prvu iskoristio – 3:1.

Đoković je tek brejkom u drugom setu donekle slomio otpor rivala koji je počeo sve više da greši i najosnovnije udarce, pa je Đoković lako došao do još jednog brejka i praktično drugog seta (5:1). To je ulinio već u narednom gemu i posle sat i 28 minuta došao je na set od pobede – 6:1.

Nakon što je dobio prva dva seta u trećem nije bilo dileme, iako je Štepanek ponovo podigao nivo svoje igre. Do devetog gema igralo se bez brejk lopte, a onda je Đoković u najboljem trenutku podigrao svoj nivo, napravio je brejk, a zatim ga potvrdio za 6:4 i 1-0 u pobedama.

Izjednačio je u drugom duelu Tomaš Berdih koji je takođe posle tri seta savladao Dušana Lajovića rezultatom 6:3, 6:4, 6:3.

Berdih je u duel sa Lajovićem ušao kao ogroman favorit, ali srpski teniser je počeo prilično dobro najvažniji duel u dosadašnjoj karijeri. Dobio je prva dva servis gema i pokazao rivalu da se neće predati bez velike borbe.

Mladi srpski teniser ighrao je fantastično sve do sedmofg gema kada je na servis Berdiha imao 0:30. Od tog trenutka češki teniser je znatno podigrao nivo igre, ušao je u ozbiljnu seriju i dobivši tri vezana gema osigurao je prvi set – 6:3.

lajovic

Drugi set Lajović je takođe dobro počeo, ali je kao i u prvom pao nakon propuštene prilike. Ponovo je stigao do 0:30 na servis Berdiha, ali je Čeh ponovo dobio četiri vezana poena, a zatim i iskoristivši drugu šansu napravio brejk za 3:2.

Tu je praktično bio i kraj drugog seta. Srpski teniser dobio je preostale servis gemove, ali nije uspeo ozbiljnije da ugrozi servis Čeha, pa je Berdih posle sat i 13 minuta poveo sa 2-0 (6:4).

Već na startu trećeg seta Berdih je napravio novi brejk i sebi znatno olakšao posao u nastavku. Lajović je igrao sasvim solidno, ponovo je tokom trećeg seta imao nekoliko puta 0:30 i priliku na servis rivala, ali Berdih je kvalitetom i iskustvom uspevao da se izvuče iz tih situacija.

Do kraja meča Lajović je nastavio da igra najbolje što može, igrao je iznad očekivanja ali ipak nije mogao ni do brejka. Berdih je u devetom gemu trećeg seta okončao meč napravivši još jedan brejk – 6:3 i 3-0 posle sat i 54 minuta.

U subotu je na programu meč dublova, a u nedelju se igraju preostala dva singla. Do pobede i titule doći će tim koji prvi ostvari tri pobede.