Teniska reprezentacija Švedske smanjila je na 2-1 posle drugog dana meča prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa protiv Srbije u Nišu.

Janko Tipsarević i Nenad Zimonjić su posle više od četiri sata igre poraženi od Johana Brunstorma i Roberta Lindsteda. Bilo je 3:2 za Šveđane, po setovima 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:7(3), 10:8.

Ko će u četvrtfinalu igrati protiv Češke odlučiće novi singl dueli u nedelju. Janko Tipsarević će igrati protiv Mikaela Ridersteda, a ako bude potrebno Viktor Troicki će morati da pobedi Filipa Prpića.

U prva tri gema na meču obe kombinacije su bile sigurne na svojim servisima, ali se to promenilo u četvrtom. Tada su Tipsarević i Zimonjić zaigrali agresivnije, iskoristili greške rivala i došli do brejka za 3:1.

Od tada su i srpski i švedski teniseri bili sigurni na servisima, a baš u devetom gemu, kada je naš tim imao priliku da završi set, Lindsted i Brunstorm su imali šansu za brejk. Ipak, odličnim servisom Zimonjića, naš tim je brzo uzvratio i osvojio prvi set u tom gemu sa 6:3.

Slična situacija kao u prvom setu viđena je i u drugom, ali je naš tim u trećem gemu imao priliku za brejk, koju nije iskoristio. Zahvaljujući greškama Tipsarevića i Zimonjića, Šveđani su nastavili u istom ritmu i oduzeli našima servis za vođstvo od 3:1, a potom samo nastavili niz.

Srpski teniseri su taj niz zaustavili u šestom gemu, a iako su Lindsted i Brunstorm bili na korak od povećanja prednosti, uspeli su da preokrenu i naprave brejk. Šveđani su odmah uzvratili, pošto je došlo do velike rasprave kada nije dozvoljen čelendž našem timu, pa su Lindsted i Brunstorm došli do prilike da serviraju za izjednačenje u setovima, u čemu su i uspeli.

Treći set doneo je mnogo uigraniju igru oba tima, pa samim tim i veću borbu. Prvo do brejka ipak stižu Šveđani koji oduzimaju servis Nenadu Zimonjići i stižu do 3:2, Međutim, odmah zatim naš dubl uzvraća i pravi brejk na servis Lindsteda. U nastavku seta nije bilo brejkova, pa je odlučio taj-brejk. Šveđani su bili koncentrisaniji i sa 6:4 stigli do vođstva u setovima sa 2-1.

U četvrtom setu naš dubl je sjajno odigrao na startu i napravio brejk za 3:2. Međutim, pri vođstvu 4:3 Šveđani su uspeli da uzvrate, izjednače, a onda i da povedu sa 5:4. Završnica ovog seta bila je skoro identična onoj iz prethodnog, samo su ovaj put Zimonjić i Tipsarević, iako pod pritiskom, bili bolji i u taj-brejku stigli do seta i izjednačenaj na 2:2.

U petom setu je viđena najžešća borba, igralo se poen za poena sve do 13. gema kada su naši teniseri poveli sa 7:6. Šveđani su uzvratili i potom preokrenuli u svoju koristi, te slavili sa 10:8.