Nenad Zimonjić se vratio tenisu i postao prvi igrač sa oba veštačka kuka!

Najbolji srpski dubl igrač i selektor Dejvis kup reprezentacije zaigrao je na turniru u Sofiji, što mu je bio prvi izlazak na teren posle operacije, a ujedno je počeo 25. sezonu na ATP turu.

Zimonjićevi problemi počeli su još davne 2008. godine, baš kada se sa Danijelom Nestorom domogao prvog mesta ATP liste.

On je o svemu detaljno govorio u intervjuu za zvanični sajt ATP.

„Te 2008. na Vimbldonu osetio sam veoma jak bol u preponama i ubrzo sam otišao na CT skener i rendgen. Saznao da imam veliki problem sa kukovima, posebno sa desnim, već tada sam imao ispod 50 posto hrskavice. Imao sam više opcija i sugestija šta da radim, ali sam izabrao da ne idem pod nož. Znao sam da ću morati kad-tad, ali ne još“, počeo je priču 42-godišnji Zimonjić.

Vreme je odmicalo, a sjajni teniser je imao sve više problema.

„Kako su godine prolazile, tako se bol povećavao i počeo sam da živim sa njim 24 časa dnevno. Poslednje tri, četiri godine je bilo ekstremno teško i stigao sam do tačke kada mi samo operacija može pomoći. Stručnjaci nisu verovali da sa takvim problemom mogu da igram tenis profesionalno, da sedim na klupi, trčim satima“, dodao je Zimonjić i nastavio:

„Ali, izbora više nije bilo pošto su mi rekli da sam potpuno izgubio hrskavicu. Onda sam uradio istraživanje i odlučio se na dvostruku operaciju u Garmiš Partenkirhenu koju su uradili dr Krisijan Fulgum i njegov saradnik Andreas Berger. Nešto pre nego što su me poslali na hirurški sto minulog juna pitali su me kada planiram da nastavim da igram tenis, što me je mnogo iznenadilo jer mi je cilj bio da počnem ponovo normalno da živim, bez konstantnog bola. Objasnili su mi potom da, ako sve prođe kako valja mogu ponovo da se bavim poslom. Bio je to veoma emotivan trenutak, pošto sam konačno video svetlo na kraju tunela“.

Zahvat je bio uspešan, a iskusni teniser se osetio kao da se ponovo rodio.

„Dve sedmice nakon operacije odjednom sam shvatio sa kakvim bolom sam živeo godinama… To mi je podiglo motivaciju i uživao sam u procesu. Bio je to dugačak put, počev od rehabilitacije u Nemačkoj. A kada sam sam vratio u Srbiju trenirao sam 10-11 sati dnevno. Svako jutro bih kretao u osam, imao polučasovnu pauzu za ručak i nastavljao punom parom do sedam uveče. Išao sam sve vreme na razne terapije i ispoštovao sve što su mi lekari rekli“.

Zimonjić se na teren vratio posle devet meseci.

„Vraćam se sebi! Vratio sam se sportu koji volim! Nadam se da će ova moja priča inspirisati ljude da nastave za svojim snovima. Biće teško narednih meseci, ali idem meč po meč, korak po korak. Lepo je igrati bez bolova“, zaključio je Nenad Zimonjić.

On je vlasnik čak 54 ATP titule, od čega čak osam sa gren slemova, a i bio je Dejvis kup šampion 2010.