Teniska reprezentacija Srbije osvojila je Svetski kup u Diseldorfu pošto je pobedila Češku sa 3-0 u finalu.

Odlučujući poen našoj selekciji, kao i u Dejvis kupu pre dve godine, obezbedio je Viktor Troicki pobedivši Radeka Štepaneka sa 2:6, 6:4, 6:3.

Prethodno je vođstvo Srbiji doneo Janko Tipsarević koji je posle odličnog izdanja pobedio Tomaša Berdiha sa 7:5, 7:6. Ovo je druga titula Srbije na Svetskom kupu, nakon trijumfa 2009. godine.

Troicki je u Diseldorfu pokazao da se polako vraća u staru formu pošto je vezao četiri pobede u singlu. Još bolja izdanja prikazao je Janko Tipsarević koji je takođe ostvario sve tirjumfe.

Viktor je duel protiv Štepaneka počeo veoma loše. Iako je napravio jedan brejk u prvom setu, čak tri puta je izgubio svoj servis i Čeh je taj deo igre dobio sa ubedljivih 6:2.

U trećem setu odluka je pala u petom gemu kada je Troicki oduzeo servis rivalu, a drugim brejkom u setu je okončao meč i usledilo je veliko slavlje na terenu uz pesmu „Marš na drinu“.

U prvom meču, Tipsarević je u triler meču dobio Berdiha sa 7:5, 7:6 (10:8)

Na kraju dana, u trećem meču igrali su dublovi, a ponovo su srpski teniseri bili bolji. Srpski olimpijski dubl, Nenad Zimonjić i Janko Tipsarević su sa 6:3, 6:1 pobedili Tomaša Berdiha i Františeka Čermaka.

Srpski teniseri su na kraju meča pevali pesmu posvećenu najiskusnijem igraču u timu Srbije Nenadu Zimonjiću – „Sad si uzeo trofej Nenade…“.